Därför bör du äta mer veganskt

Allt fler svenskar väljer att äta mer vegansk och vegetarisk mat. Det finns anledningar till att äta mer vegetariskt. Det är bättre för miljön samtidigt som det är väldigt gott. Med hjälp av smarta lösningar som en vegansk matkasse kan du enkelt laga varierande veganska måltider. Här kan du läsa mer om fördelarna med växtbaserad kost samt hur du kommer igång.

Det är enkelt och gott

Mer växtbaserad mat är enkel att tillaga. Dessutom är det riktigt fräscht och gott. Allt fler väljer bort köttet och äter istället fler veganska eller vegetariska måltider. Det behöver inte vara särskilt komplicerat att äta mer växtbaserat. Idag finns det ett brett utbud av veganska produkter på butikshyllorna. Dessutom kan du beställa en vegansk matkasse från Linas matkasse och få massor med goda växtbaserade recept direkt hem till dörren. Vegankassen är särskilt framtagen för att passa hela familjen, både barn och vuxna. Den ger en variation av goda veganska måltider som innehåller essentiella näringsämnen i form av en blandning av baljväxter, rotfrukter och grönsaker. Växtbaserade maträtter ger en mättande och fräsch känsla. Den veganska matkassen är perfekt för dig som är nyfiken på att prova vegansk kost. Fördelen med en matkasse är även att vardagen underlättas. Du slipper komma på recept och du behöver inte heller gå till mataffären och handla. Allt du behöver skickas hem till dig. Du kan välja bland recepten på hemsidan och på så sätt skräddarsy din veganska matkasse. Om du tidigare inte ätit vegansk kost kommer inse hur gott och enkelt det är att välja bort köttet.

Det är nyttigt

Vegetarisk mat är bra för hälsan och innehåller överlag mycket näring. Vegetarisk kost består av mycket frukt och grönt, vilket gör att du får i dig mycket antioxidanter och andra nyttigheter. Baljväxter och nötter är också fulla med nyttigheter som kroppen mår bra av. Du kan välja att helt övergå till en vegansk kost eller delvis äta mer växtbaserat. Hälsofördelarna inkluderar bland annat minskad risk för högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom, åldersdiabetes, fetma och vissa cancerformer. Du får i dig många nyttiga näringsämnen, exempelvis omega-3, vitaminer och mineraler.

Du behöver inte oroa dig för att inte få i dig tillräckligt med protein. Många grönsaker, baljväxter, frön och oljor innehåller protein. Som vegan kan du dock behöva komplettera kosten med vitamin B12.

Det är bättre för djuren och miljön

Genom att äta mer växtbaserat är det färre djur som far illa. Tyvärr är det många djur inom köttindustrin som behandlas mycket dåligt. Genom att äta en vegansk kost bidrar du inte till dålig djurhantering. Dessutom är miljöpåverkan och utsläppen från köttindustrin stora. Vegetarisk och vegansk livsmedelshantering kräver färre resurser än köttindustrin.

Det är prisvärt

Sist men inte minst är det billigare än vad många tror att äta en växtbaserad kost. Baljväxter, grönsaker och rotfrukter kostar ofta betydligt mindre än köttprodukter.