Mat och dryck i den svenska husmanskosten

Idag finns det massor av god mat i Sverige man kan njuta av från världens alla hörn. I Sverige har vi dock en hel del goda rätter som gjort avtryck på omvärlden! De svenska köttbullarna har blivit en riktig turistfrestare och ses ofta på restaurangmenyerna om man vandrar i Gamla Stan i Stockholm, eller i andra orter i Sverige. Svensk husmanskost bjuder på en hel del läckerheter som förtjänar att lyftas fram i djungeln av maträtter!

Svensk husmanskost – klassiska rätter

Den klassiska stekta falukorven med stuvade makaroner passar alltid på matbordet! Falukorven härstammar från 1500-talets Dalarna då tyska gästarbetare vid Falu koppargruva, började skapa rökt korv av oxkött. Köttet var ofta det som blev över efter slakt. Korven kom senare till Stockholm och blev mycket populär bland alla! Man kan även äta stekt falukorv med hemlagat potatismos av smör och grädde! Falukorv kan också användas till en annan god rätt och det är korvstroganoff med ris. Korven stuvas med grädde och tomatpuré och är en riktig klassiker inom svensk husmanskost! Väljer man falukorv i ugn gratinerad med ost, kan man få en riktigt lyckad middag eller lunch! Vill man bli nostalgisk eller pröva på äkta husmanskost, finns det riktigt bra recept och tips på husmanskost man kan pröva laga! Några andra klassiker är sjömansbiff, kålpudding, blodpudding, raggmunk med krispigt fläsk, biffstroganoff, kåldolmar eller de klassiska svenska köttbullarna med rårörda lingon.

När det kommer till fiskrätter får man inte glömma den klassiska sillen som kan stå på många bord en varm midsommar. Bland de lättare fiskrätterna finner man även en krämig toast Skagen, en typisk svensk förrätt som svenske kocken Tore Wretman skapade på 1950-talet. Svensk sommar kan bestå av ett annat populärt havsdjur och det är den klassiska kräftan på kräftskivan en ljummen sommarkväll. Ibland kanske man inte orkar laga mat och då kan man med gott samvete unna sig en pizza. Bor man i eller är på besök i Örebro, kan man unna sig en frasig pizza med saftiga tillbehör i en pizzeria med kvalitet i Örebro och bara njuta!

Typiska svenska drycker

Långt tillbaka i tiden, ända på vikingatiden, var mjöd något som idag inte är lika vanligt att man dricker. Mjöd kan man dock avnjuta än på vissa få ställen i Sverige. Besöker man den unika och kända krogen Aifur i Gamla Stan Stockholm, kan man unna sig ett äkta glas vikingamjöd av bästa kvalitet! Vill man göra sin egen mjöd, finns det riktigt bra recept på äkta mjöd man kan prova på själv! En annan typisk, mer modern dryck i Sverige är cider. Cider finns både som alkoholfri eller med tillsatt alkohol. Till julen i Sverige dricker man ofta glögg, en typisk svensk dryck som kommer av ordet glödga, som betyder att uppvärma. Glöggen härstammar från medeltiden och då var det populärt att krydda viner med nejlika, socker, honung, kanel, ingefära eller kardemumma. En alkoholfri dryck som fortfarande älskas både av barn och vuxna är saft! Vad är väl inte mer läskande än ett glas saft gjort av fläder, jordgubbar eller andra bär en het sommardag? Sist men inte minst finner man den svenska nubben på midsommarbordet. Nubbe är egentligen brännvin och brännvinet kom till Sverige på 1400-talet. Nubbe kan även kallas snaps från tyskans “schnaps”.