Kokkonst och matkultur i Sverige

Köttbullar är möjligtvis det som mest förknippas med svenska köket. De har en stadig grund och lång tradition. Köttbullar har ätits i hundratals år och benämndes i namn första gången av Cajsa Warg, i sin kokbok från 1755. Köttbullar är som namnet antyder bollar gjorda av malet kött, vanligtvis nötfärs, blandfärs eller fläskfärs. Förutom köttet används ofta en blandning av hackad lök, mjölk, ströbröd och kryddor. Dessa serveras vanligtvis tillsammans med brunsås, potatis och lingonsylt.

Semlor

Denna omåttligt populära bulle med anor från Gustav Vasas tid går alltid hem. I vårt fartfyllda samhälle med social medier och sajter som Dejtingsidor.nu kanske inte en fullfjädrad middag är det lämpligaste. Lösningen är att bjuda på en enkel och praktfull semla.

Smörgåstårta

Smörgåstårta är en hörnsten vid svenska högtider och firande. Den är både enkel att tillaga och ger att praktfullt intryck på matbordet. Fyllning och pålägg kan variera, dock ingår ofta ägg och majonnäs. Utöver dessa används ofta ost, kaviar, rökt lax och gurka.

Gravad lax

Denna smakrika fiskrätt är en sockersaltad fisk med månghundraåriga rötter. Den har ätits på det svenska matbordet sedan 1600-talet och är en vanlig syn vid högtider. Den äts naturligt som den är utan upphettning. Den ska dock ha svalnat någon dag i en blandning av salt och socker. Vanligtvis ingår gravad lax med hovmästarsås som ger det en mer saftig smak. Dill eller örtkryddor höjer smak och utseende ytterligare.