Knäckebröd är ett sorts hårt bröd som särskilt vi svenskar uppskattar att äta. Du kan baka ditt eget knäckebröd om du tycker om att baka, men du kan också köpa knäckebröd. Det finns till exempel gott Wasa knäcke du kan köpa och äta till frukost, mellanmål eller som komplement till din måltid. Eftersom knäckebröd är ett av Sveriges mest uppskattade bröd kändes det passande att vi i det här inlägget berättar lite om knäckebröd.
Vad är knäckebröd?
Ett knäckebröd är ett sorts jäst hårt, platt bröd och tillverkas oftast med råg som huvudingrediens. Det går att variera brödets innehåll, men det som är typiskt för knäckebröd är att det inte är särskilt smakrikt. Knäckebröd kommer i olika former och de vanligaste formerna är runt och rektangulärt.
Knäckebrödets historia
Knäckebrödet har en lång historia och är en stor och viktig del av vår svenska matkultur. Redan på vikingatiden bakade man bröd som var torra och mörka. Men den sortens bröd var något grövre än vad knäckebrödet är. Knäckebrödet så som vi känner det idag kom till någonstans kring 1700-talet då man började att baka bröd med korn och rågmjöl, vilket gjorde att knäckebrödet fick dess platta form. Knäckebrödet bakades i en stor och rund form med ett hål i mitten som gjorde det möjligt att kunna hänga upp brödet i förrådet för att hålla råttor borta. Knäckebrödet innehåller mindre än tio procent vatten, vilket gör att hållbarheten för knäckebröd är mycket längre än mjukt bröd och är en anledning till dess popularitet. Namnet knäckebröd kommer givetvis från att man måste knäcka loss en bit av det stora brödet.
Knäckebrödet idag
Enligt en undersökning som utfördes år 2003 har omkring 85 % av svenskarna knäckebröd hemma. Vi använder knäckebröd till livets alla måltider, framför allt används det till vardagen men man kan festa till knäckebrödet lite genom att servera det som tilltugg. Men oftast förekommer knäckebrödet i vår vardag då vi äter det till frukost, som komplement till lunchen eller middagen, som mellanmål eller till kvällsfika innan vi går och lägger oss. En del nöjer sig med att enbart ha smör på sitt knäckebröd, medan andra gärna vill ha olika pålägg på sitt knäckebröd. Några exempel på det är kaviar, ost, skinka, leverpastej, prickig korv, gurka, tomat och paprika.