Alternativ till socker i bakning

Det ligger i den mänskliga naturen att gilla socker och det beror på att det är kaloririkt – och kalorier är lika med högt näringsvärde, vilket innebär överlevnad. Men i dagens samhälle börjar vi få för mycket av det goda, där så mycket som hälften av Sveriges befolkning är överviktig. Så vad finns det för alternativ till vanligt rör- och betsocker? Ett flertal! I den här artikeln ska vi gå igenom tre av dem – så du slipper gå miste om sötma i din resa mot bättre hälsa och lägre tandvårdskostnader!

Nackdelar med Sackaros

Socker har visat sig öka risken för både övervikt, hjärt- och kärlproblematik, diabetes, akne samt tandproblem. Och det svåraste är att det är beroendeframkallande! Med det sagt behöver man inte bryta med sockret helt – men helt klart dra ned på det. Nedanför presenterar vi tre substitut för socker:

Honung

Honung har visserligen ett något högre kaloriinnehåll än socker, men det har mindre påverkan på ditt blodsocker – vilket kan vara bra för de som har den problematiken. Honung utgör dock samma hot mot tänderna och tandköttet som socker, så var noga med att besöka din tandläkare i Stockholm om du är ett stort fan av honung!

Stevia

Stevia är utvunnet ur växten Stevia Rebaudiana som främst odlas i Paraguay och Brasilien. Stevia har inte samma effekt på blodsockret som vanligt socker och saknar kalorier, men ger dig samma smak och känsla av sötma. Nackdelarna med Stevia är dock att det är lika beroendeframkallande som det traditionella sockret – så du kan tyvärr fortfarande bli lockad till att äta eller dricka något med sackaros.

Agavesirap

Agavesirap är utvunnet ur olika Agaveväxter som främst odlas i Mexiko och är sötare än både honung och socker. Sålunda krävs det en mindre mängd av Agave för att skapa sötma i mat och dryck. Dessutom är Agavesirapen mycket lösligare än andra sötningsmedel, vilket gör den extra användbar i drycker.