Oavsett vilken sorts vin man pratar om kommer alla sorters vin från vindruvor. Det är själva tillverkningen och vilken sorts vindruvor som används som bestämmer vilken typ av vin man tillverkar. Förutom rött och vitt finns det fler varianter, till exempel rosévin. Det går dessutom att dela in alla röda viner i sina egna kategorier, detsamma med de andra vinsorterna.
Om vitt vin
Vitt vin kan tillverkas av både gröna och blåa vindruvor. och skillnaden mellan rött och vitt vin är att vitt vin tillverkas med vindruvor utan skal. Det är främst i skalet som färgen sitter. Trots att det är möjligt att använda båda sorters vindruvor är det vanligast att man använder de gröna druvorna. Vitt vin går att dela in i flera grupper baserade på deras intensitet och smak, bland annat torra lätta vita viner och halvtorra friska vita viner. När man pratar om torra viner menar man egentligen syrliga. De halvtorra vinerna går också att förklara som halvsöta, sen finns det självklart söta vita viner också.
Om rött vin
När man tillverkar rött vin använder man sig av blåa vindruvor med skal. Till skillnad från vita vin är det inte möjligt att tillverka rött vin med gröna vindruvor, man använder alltså endast blåa druvor. Färgen på det röda vinet kommer från skalen och det finns olika sätt att få fram så mycket färg som möjligt. En annan skillnad mellan rött och vitt vin är tidpunkten för pressningen. Vid röda viner sker den efter jäsningen och vid tillverkning av vitt vin pressas druvorna innan jäsningen sker. Röda viner kan till skillnad från vita delas in i kategorier som söta, kryddiga, smakrika och mjuka.