Europa

De flesta har nog hört talas om flera välkända rätter från Europa. Det finns grekisk sallad, pasta och pizza från Italien, eller varför inte olika ostsorter och vin från Frankrike. Många säger att maten i Europa har lite lättare smak jämfört med länder som använder sig av många kryddor, som Asien. Men samtidigt beror det på vilket land i Europa man pratar om. Maten skiljer sig åt en hel del. Trots att många europeiska länder använder sig av samma ingredienser tillagas maten på olika sätt, vilket gör att den smakar som helt olika råvaror. De tre matkulturer många tänker på när det gäller mat i Europa är Greklands, Italiens och Frankrikes.

Grekiska köket

Det grekiska köket går att beskriva som ett typiskt medelhavskök. Trots att det fått inspiration från andra länder är det lätt att se vad som är typiskt grekisk mat. Varor som är populära att använda vid matlagning i Grekland är olivolja, örter, fisk, grönsaker, zucchini, oliver, yoghurt och lamm.

Italienska köket

Det italienska köket kännetecknas främst av sina färska råvaror och enkelhet. Maträtter och ingredienser skiljer sig åt beroende på vilken region man befinner sig i. Dock är det relativt likt det grekiska köket. Den största skillnaden är att i norra Italien används det mer mejerivaror, som smör, jämfört med södra Italien där de hellre använder olivolja. Den italienska olivoljan är en av varorna som blivit kända över hela världen, tillsammans med olika ostsorter som mozzarella och parmesan. När det gäller det italienska köket får man självklart inte glömma bort pastan som är en favorit hos många.

Franska köket

Trots att Frankrikes mat skiljer sig åt i de olika regionerna finns det en hel del varor som används i hela landet. Vitt bröd är naturligtvis en av dessa. Besöker man en restaurang i Frankrike kan man för det mesta förvänta sig att få en bit bröd till maten, oavsett vilket maträtt det gäller. Frankrike är också väldigt känt för sitt vin och sin ost. Dessutom ligger de bakom några välkända maträtter, till exempel Coq au vin, Pot au feu och de flesta har antagligen hört talas om croissanter, vilket många fransmän väljer att äta till frukost istället för bröd. Många anser att det franska köket är grunden för den västerländska matkulturen.