Sydamerika

Precis som de flesta världsdelar skiljer sig matkulturen åt beroende på vilken del av Sydamerika man befinner sig i. Något som finns i de flesta delar på världsdelen är grillat kött, men även majs, tamales, chimichurri, empanadas och asado är förekommande på flera delar av Sydamerika. Dessa är dessutom idéer som har lyckats sprida sig till andra delar av världen, vilket gör att man inte behöver besöka Sydamerika för att uppleva smakerna. Det är också möjligt att tillaga många av rätterna hemma eftersom det finns många recept på nätet. Det gör att man snabbt och lätt kan slänga ihop en maträtt från vilken världsdel som helst. Allt man behöver är ingredienserna, vilka kan vara svåra att hitta beroende på var man bor. Förutom de nämnda maträtterna finns det dessutom en drink som heter Pisco sour som har blivit känd. Den kommer från Sydamerika och består av pisco, lime- eller citronsaft, sockerlag, äggvitor och olika bitter.

Matvanor i Sydamerikas regioner

Tropiska fiskar och tonfisk är något som fångas på flera delar av kontinenten. Detsamma gäller hummer. Krabbor däremot förekommer främst i de södraste delarna av världsdelen. I de södra delarna av Argentina och Chile finns det många invånare som föder upp hjortar och lamm, som har blivit några av de populärare köttsorterna. Letar man däremot efter starkare mat bör man besöka områdena runt Amazonas. I Brasilien är nationalrätten en gryta bestående av bland annat nötkött, fläskkött och bönor. Det är en rätt som också förekommer mycket i Portugal.

En stapelvara, som förekommer i de flesta länder oavsett var i världen man befinner sig, är potatis. Quinoa är en annan vara som blivit en stapelvara i Sydamerika.