Svenska vidodlingar

Alla som pratar om stora vinodlingar och vingårdar har sina tankar på stora gårdar i Frankrike eller Italien. När man ser bilder på odlingarna består de av flera hektar med gröna vinrankor. Det är en otroligt vacker bild att titta ut över en sådan odling. Men det kommer som en överraskning för många att man inte behöver resa så långt för att få uppleva denna bild i verkligheten. Vinodlingar har nämligen tagit sig hit till Sverige.

I Sverige finns det idag över 200 vinodlare som går att besöka i landets södra delar. Det är under de senaste 20 åren som utvecklingen av vinodling har fastnat här i landet vilket gör det till ett rätt nytt påfund. De flesta som odlar vin i Sverige gör det främst för sitt eget nöje, som en hobby. Men det betyder inte att det inte finns gårdar som i kommersiellt syfte sysslar med vinodling. Den äldsta gården i Sverige ligger i Flen i Södermanland. Blaxta vingård, som den heter har lyckats bra med sin odling trots att den ligger nordligt till. Det kallare klimatet har gjort det möjligt för Blaxta vingård att framkalla så kallade isviner, vilket gården är känd för.

Men trots att Sverige har ett antal gårdar som sysslar med vinodling är det inte vanligt att hitta odlingar i ett “kallt” land. Det finns flera anledningar till detta, och den största anledningen är just på grund av det kallare klimatet. Vinodlingar trivs vanligtvis bättre i varmare klimat. En annan anledning till att så få tillverkar vin i Sverige är på grund av juridiska aspekter som försvårar det för odlare att sälja vin. Många svenska vinodlare har dock försökt att kämpa mot en förändring av det här under flera år.

Svenska vingårdar

Blaxta Vingård – som nämnt i texten ovan är Blaxta vingård en av de äldsta i Sverige. Den är cirka 3,5 hektar stor, och förutom vingård finns det ett trevligt hotell och en restaurang där man kan njuta av en god middag efter att ha besökt själva vingården.

Ästad Vingård – är en av de större vingårdarna i Sverige. Det är ett trevligt ställe som bjuder på vinprovning, spa, restaurang, och trevliga vingårdsvandringar.

Arilds Vingård – bjuder på en resa genom tiden. Gården är från 1700-talet och vinvalven är byggda på samma sätt som de var på romartiden. Precis som de andra vingårdarna i Sverige bjuder de på mer än bara vinprovning. Även här finns det en restaurang och möjlighet till övernattning.