Starta en restaurang

Många människor drömmer om att få starta upp en alldeles egen restaurang. Ofta är det människor som redan innan har ett stort intresse för mat och dryck eller som kanske redan arbetat inom branschen i många år och har den kunskap som krävs för att snabbt komma igång. Att driva en egen restaurang är väldigt spännande, men det kräver också otroligt mycket planering och tid för att få det att gå runt. Konkurrensen är hård och nästan varje dag öppnar en ny restaurang. Det är dock inte alla som lyckas med sin verksamhet och som snart måste stänga ner. Genom bra förberedelse kan du undvika konkurs och få din restaurang till ett vinnande koncept.

Oavsett vilken typ av företag som du vill starta upp måste du först se till att ha en plan. Det spelar ingen roll om det är en klädbutik, ett hunddagis, en klinik som erbjuder skäggtransplantation eller just en restaurang. Utan en plan finns det risk för att du missar viktiga delar, gör saker i fel ordning eller bara inte är tillräckligt förberedd. Vi rekommenderar därför att det första steget är att sätta sig ner och planer. Här ska du titta på vilka kostnader du kommer att ha, t.ex. i form av utrustning, hyra för lokal och eventuella anställda. Du bör även fundera över i vilket område du tycker kommer passa dig bäst. Hur är det med andra restauranger i närheten och finns det någon som redan erbjuder den typen av mat du tänkt satsa på?

Finansiera företaget

Planeringen hjälper dig inte bara att hålla dig på rätt spår, utan ligger även till grund för att du ska kunna sätta upp en budget. Alla företag som startar upp behöver en budget för att komma igång och en buffert för att klara den första, svåra tiden. Affärsplanen är även viktigt för att du ska kunna ansöka om ett företagslån, något som majoriteten av alla restaurangägare kommer att behöva i början.

Tillstånd och registrering

Du kan inte bara hyra en lokal och börja servera mat i utbyte mot pengar. Vill du bedriva en restaurang har du många tillstånd och regler som du måste följa och hålla dig till. Det gäller alla som ska bedriva ett företag som innefattar olika typer av livsmedel. För det första måste du se till att registrera ditt företag hos Skatteverket, men du måste även ansöka om tillstånd. För att ansöka om ett tillstånd behöver du vända dig till kommunen i fråga. Hit ska du också vända dig om du vill ha en restaurang som kommer att servera alkohol. Bara för att du får ett tillstånd för att bedriva restaurang så betyder det inte att ett alkoholtillstånd kommer vara inkluderat. Du måste ansöka om detta separat.