Asien

Asien bjuder på fantastiska smaker med kryddblandningar, fisk, fräscha smaker och mycket mer. Många som tänker på asiatisk mat glömmer många gånger bort att Asien består av flera länder och att dessa länder har sina egna råvaror och smaker som de föredrar. Även om Asien består av flera länder brukar bland annat Indien, Japan, Thailand och Korea vara bland de första som dyker upp i tankarna när man pratar om mat. Oavsett vilket land man besöker är det lätt att se att länderna har hämtat influenser från varandra. Maten i länderna liknar varandra en hel del med tanke på att de använder sig av liknande ingredienser. Trots det har varje land lyckats skapa maträtter som beskriver vem de är. Det finns fantastiska restauranger i alla länder där det är möjligt att prova på landets traditionella maträtter.

Det indiska köket

Det är svårt att beskriva det indiska köket i endast några ord. Matkulturen skiljer sig nämligen åt beroende på vilken del av landet man befinner sig i. Vad som däremot är möjligt att säga om matkulturen är att Indien använder sig av kryddblandningar. Genom att använda två olika kryddblandningar på två olika kycklingfiléer kommer de uppfattas som två helt olika maträtter. De kan alltså komma på helt nya rätter genom att tillverka nya kryddblandningar.

Det japanska köket

Många som tänker på asiatisk mat, eller japansk mat, tänker först på sushi. Med tanke på att Japan är omringat av vatten är det inte konstigt att fisk är en av de populäraste ingredienserna i många maträtter. Men det är endast en liten del av allt som används i matlagningen. En annan populär vara är ris och det serveras ris vid nästan alla måltider i ett traditionellt japanskt hushåll. Ofta tillsammans med en soppa som innehåller kött av något slag eller grönsaker. Det japanska köket använder sig av fem huvudsakliga smaksättare, nämligen risvinäger, miso, sojasås, socker och salt. Trots att de inte använder sig av komplicerade kryddor brukar maten ändå ha en tydlig smak.

Det koreanska köket

Det koreanska köket består oftast av fem huvudingredienser, nämligen ris, tofu, nudlar, kött och grönsaker. Traditionella koreanska måltider består många gånger av flera sidorätter och ris. Ris är något som används i de flesta asiatiska länder och är något man kan förvänta sig nästan överallt när man besöker världsdelen.

Det thailändska köket

Precis som de flesta länder i Asien består det thailändska köket av mycket ris, fisk och grönsaker. Med den långa kusten längst Thailand är det inte konstigt att skaldjur och fisk är vanligare att använda sig av i matlagning jämfört med nöt- och fläskkött. Vid thailändsk matlagning används det gärna kryddblandningar som currypastor. Andra vanliga kryddor är lök, ingefära, sojasås, vitlök, chili, koriander, basilika och galangarot, som kommer från samma familj som ingefäran. Thailand har också hämtat influenser från många av Asiens andra länder.