Dyraste vinerna i världen

Det finns dyra viner och sen finns det dyra viner. När man besöker Systembolaget kan man hitta viner i flera olika prisklasser. Dock brukar det sällan finnas flaskor som kostar flera tusen kronor. Dessa hittar man istället utomlands eller via auktioner. Det är svårt att nämna exakt vilket vin som är det allra dyraste eftersom tillverkare producerar nya viner hela tiden. Vilka som ligger i topp beror också mycket på vad som efterfrågas. Skulle ett vin som det inte tillverkats stora mängder av växa i popularitet kan det göra att priset går upp.

Det finns flaskor som kostar allt från 20 000 kronor upp till över 100 000 kronor. Många av de dyrare vinerna säljs endast via auktioner och är mer som ett samlingsobjekt än någonting köpare vill dricka.

Några av de dyraste vinerna som sålts på auktion

Det är intressant att ta en titt på listor över vin som sålts på auktion samtidigt som det är svårt att förstå varför någon skulle betala en sådan stor summa för en flaska. Man måste helt enkelt prata med någon som har köpt en vinflaska för flera hundra tusen kronor för att få ett klart svar på varför. De flaskor som säljs är dock många gånger av en större storlek jämfört med en standardflaska som vi känner igen från dagens vin.

  • Den äldsta vinkällaren i Ukraina är Massandra. Från denna vinkällare såldes en karaff av deras mest sällsynta sherry för cirka 47 000 euro på en auktion i London år 2001. Massandra Sherry de la Frontera från 1775 sägs ha en kraftfull smak, och ha en guldfärg som är väldigt unik.
  • År 2012 på en auktion i Hong Kong såldes en flaska Château Mouton Rothschild från 1845. Vinet köptes för 80 819 euro. Det var ett exemplar från en av de största årgångarna, en sorts flaska som rymmer tre liter.
  • I London år 1985 köpte publicisten Marcus Forbes en legendarisk flaska. Château Lafite från 1787, som sägs ha tillhört Thomas Jeffersons, USA’s ex-president, samling. Det finns inget bevis på att flaskan verkligen tillhört Jefferson, men eftersom initialerna “THJ” har etsats in i glaset har det gjorts många spekulationer.
  • William Sokolin köpte en flaska Chateau Margaux från 1787, som det finns bevis på att den tillhört den före detta presidenten Thomas Jefferson. Han köpte den för 191 000 euro, men tyvärr tappade han den i golvet på ett middagsparty.
  • En auktion som hölls i Hong Kong år 2010 sålde en flaska Château Lafite från 1869 för 195 000 euro. Det är ett av de allra högsta prisen som en standardflaska någonsin sålts för.
  • Världens dyraste 6-literflaska såldes på en välgörenhetsauktion år 2000. Den köptes för 424 000 euro av Chase Bailey. Många väljer att inte ta med denna flaska på listor över de dyraste vinerna eftersom det var en auktion för välgörenhet.