Det Franska köket

Fransmännen och fransyskorna har kanske inte det bästa ryktet när det kommer till gästvänlighet eller ödmjukhet. Dock så har de ett otroligt rykte när det kommer till matlagning. Det franska köket är ett av de mest omtyckta i världen, med all rätt. Här följer ett par franska delikatesser som inte har nått den internationella marknaden än, men fortfarande är av fantastisk kvalité:

Canelé

Canelé är en liten kaka med en rik, vaniljfylld insida och ett tunnt, karamelliserat yttre, uppfunnet av en okänd kock från Bordeaux. Canelé tillverkades traditionellt av nunnorna och gavs till de fattiga. I dag är canelé en viktig symbol för staden Bordeaux, och anses vara stadens specialitet. Canelé avnjuts vanligtvis tillsammans med en cocktail, ett glas champagne eller vin.

Flamiche

Flamiche är en traditionell fransk paj som är fylld med hackad purjolök, smör och antingen mjölk eller crème fraîche. Pajen har sitt ursprung i den franska regionen Picardie, och den anses vara Picardys motsvarighet till den populära quichen Lorraine. Det första kända receptet hittades i slutet av 1700-talet i en fransk soldats anteckningsbok. Idag finns det många varianter av flamiche, med ost, muskot, bacon och olika grönsaker. Flamiche kan ibland användas som ett komplement till kötträtter.

Jambon-Beurre

Även om kombinationen av skinka och smör på en baguette kan verka enkel, så är jambon-beurre (skinka-smör) ikonisk inom fransk gastronomi. Mer än en miljard av dessa smörgåsar såldes i Frankrike under 2018, vilket gör det till en av de mest populära maträtterna i landet. Hemligheten är att använda ett färskt, nybakat bröd tillsammans med färsk skinka och ett tjockt, rikt smör. Tack vare jambon-beurre är Frankrike det enda landet i världen där en smörgås kan matcha eller till och med överträffa försäljningen av hamburgaren.