Det nordamerikanska gatuköket

USA är ett land med en kultur olikt något annat land. Med den stora invandring som landet upplevde under 1900-talet har USA:s kultur kommit att bli en vacker blandning av flera olika kulturer. Detta har resulterat i en mycket intressant och färgstark matkultur. Under det senaste decenniet är det framför allt det nordamerikanska gatuköket som har fått störst uppmärksamhet i resten av världen. Här följer några av de populäraste maträtterna från det gatuköket i USA.

Burrito

En burrito är en maträtt som vanligtvis består av ett flertal olika ingredienser, alltifrån kött, bönor och ris till guacamole, majs och ost. Dessa ingredienser placeras sedan i en tortilla som viks på ett speciellt sätt. Vissa restauranger steker sedan tortillan för att få en fin och knaprig utsida. Idag finns det ett flertal olika variationer av burriton, som till exempel frukostburriton som består av ägg, lök, bacon och starkt kryddad salsa. Om du skulle vilja koka ihop din egen burrito, så kan du enkelt beställa hem ingredienserna genom en matkasse som du beställer online.

Poutine pommes frites

Denna maträtt härstammar ifrån USA:s grannland Kanada. Poutine är i grund och botten en typ av sås, väldigt likt den svenska brunsåsen. Skillnaden från vanliga pommes frites är att dessa pommes frites friteras först, för att sedan stekas så att dem får en härligt krispig yta. Därefter smälter man ost över, vanligtvis cheddar. Slutligen hälls poutinesåsen över osten och potatisen. Denna maträtt är så populär att den servas på vissa McDonald’s. En otroligt smakrik maträtt!

Carnitas är en maträtt som har sina rötter i Mexiko, men som nu har blivit väldigt populär världen över. Carnitas är fläskkött som långsamt, under flera timmar tillagas i sitt eget fett tillsammans med kryddor och örter. När köttet har tillagats steks det under hög värme för att få en krispig utsida. Därefter strimlas det. Köttet äts tillsammans med tortillas, nachos, och tacos.